Een gezonde leefstijl. Hoe kun je als werkgever een bijdrage leveren?


Voldoende bewegen, gevarieerd eten, niet roken, matig met alcohol en ontspanning dragen bij aan een gezonde leefstijl. Dat weten de meeste mensen, maar leven zij hier ook naar? Als werkgever kun je hierin een actieve bijdrage leveren. Hoe? Dat lees je hieronder.   

Bewegen:

Voor sommige mensen is bewegen een belangrijk onderdeel van hun dagelijks leven. Anderen hebben hier meer moeite mee. Het advies is om dagelijks in elk geval een uur (matig intensief) te bewegen. Als werkgever kun je werknemers stimuleren om meer te bewegen door het aanbieden van trainingen of bedrijfsfitnessabonnementen. Je biedt werknemers op deze manier niet alleen de mogelijkheid om meer te bewegen, het komt ook ten goede aan de werksfeer en onderlinge samenwerking.  

 

Voeding:

Gezond eten draagt bij aan een gezonde leefstijl. Om dit als werkgever te stimuleren kun je een bijeenkomst organiseren waarbij je een voedingsadviseur laat vertellen over hoe werknemers goed en gezonder kunnen eten. Daarnaast kun je werknemers de mogelijkheid bieden een voedingsadviseur te bezoeken voor persoonlijke begeleiding om hen op een verantwoorde wijze nieuwe en gezonde eetgewoonten aan te leren. Ook kun je wekelijks vers fruit op tafel zetten, zodat werknemers een gezonde snack kunnen pakken tijdens het werk.

 

Stoppen met roken

Werknemers bepalen natuurlijk zelf of ze wel of niet roken. Als werkgever kun je werknemers die willen stoppen met roken, stimuleren en, indien wenselijk, begeleiding bieden. Een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kan ook een mooie ingang zijn om het roken bespreekbaar te maken aangezien in het gesprek met de bedrijfsarts ook de leefstijl van de werknemer ter sprake komt. Aan rokende werknemers kan gevraagd worden of zij bereid zijn om te stoppen. Indien ze dat willen, dan kun je ze daar als werkgever actief bij helpen. Zijn er meerdere werknemers die aangeven te willen stoppen met roken, dan kun je ze bijvoorbeeld incompany een training hiervoor aanbieden. Doordat ze als groep dit traject samen aangaan, steunen ze elkaar en is de kans op terugval kleiner.

 

Alcoholpreventie

Het komt voor dat werknemers problemen hebben met hun alcoholgebruik. Overmatig drankgebruik komt met name voor bij jongvolwassenen en 55-plussers, aldus het Trimbos-instituut.

Indien je als werkgever bovenmatig alcoholgebruik constateert bij een werknemer, maak dit dan altijd bespreekbaar. Vanuit goed werkgeverschap bied je werknemers die problemen hebben met hun drankgebruik hulp aan. De bedrijfsarts kan hierbij ondersteuning bieden en de werknemer verwijzen naar de best passende verslavingszorg.

 

Ontspanning

In de dagelijkse (drukke) praktijk bouwen werknemers, zowel bewust als onbewust, spanning en stress op. Hier is op zich niets mis mee mits er voldoende tijd is voor ontspanning. Ontspanning zorgt er voor dat werknemers beter in hun vel zitten en minder druk ervaren. Daarnaast wordt het werkgeluk van medewerkers verhoogt. Gelukkige werknemers zijn productiever, creatiever, nemen meer verantwoordelijkheid, hebben minder stress en zijn minder snel ziek. Bij onvoldoende ontspanning en voortdurende stress kunnen werknemers zich moeilijker concentreren, neemt de productiviteit af, worden ze futloos en ligt een burn-out op de loer. Ga, indien je dit constateert, het gesprek met je werknemer aan en probeer samen een (tijdelijke) oplossing te zoeken.   

 

Wil je weten op welke wijze ArboLink je kan helpen bij het realiseren van een gezonde leefstijl of meer werkgeluk binnen jouw organisatie? Neem dan contact met ons op. Wij helpen je graag bij het realiseren van beleid op het gebied van gezondheid en vitaliteit.

 


« Terug naar overzicht

Inzicht in het verzuim van je medewerkers?

Samen zorgen wij voor een betere binding met je medewerkers, een positieve werksfeer, lagere kosten en een maximaal resultaat! Maak een afspraak voor een korte inventarisatie met één van onze deskundigen. We zorgen ervoor dat iedereen tevreden kan zijn!